Är mobiltelefoner nyttiga för barn?

Nej, mobiltelefoner är inte nyttiga för barn! Svaret är inte svårare än så. Forskning visar att mobiltelefoner trollbinder och stressar ungdomar. Experter visar på kopplingen mellan mobiltelefoner och den lavinartade ökningningen av ångest bland barn, ungdomar och vuxna.

“Skärmhjärnan”, av Anders Hansen

Jag har precis läst två fantastiska böcker av Anders Hansen, Överläkare i psykiatri och känd expert på TV. Böckerna var succén “Skärmhjärnan” och versionen för den yngre publiken, “Skärmhjärnan Jr“, (Ljudbok). Jag tycker det är helt fantastiskt hur någon så enkelt kan förklara hjärnan och varför vi människor fungerar och reagerar så som vi gör!

Han skriver: “När de smarta mobilerna hamnade i var och varannan ficka hade vi plötsligt tillgång till en fantastisk värld av möjligheter bara ett knapptryck bort. Men vad gör egentligen timme efter timme av skärmande med våra och – kanske viktigast av allt – våra barns och ungdomars hjärnor?”, Anders Hansen, Skärmhjärnan JR, 2021.

De sociala mediernas appar är skapta för att bygga ett behov, och Anders Hansen liknar suget av mobiltelefonerna vid drogberoende. Han förklarar hur mobiltelefoner skapar stress, ångest och koncentrationssvårigheter.

Varför ger vi barn en mobiltelefon?

Underlättar det för föräldrarna om barnet har en mobiltelefon? Ja, så kan det vara. Ärligt talat kan nog många av oss föräldrar tycka att det är “jättesmidigt att ge barnet lite surftid” – kanske för att bereda tid till att laga mat, städa eller vila – men ibland kan det nog vara för att få lite egen tid med mobiltelefonen… När man läser Anders Hansens böcker kan jag för första gången få förståelse för den extrema fascination som vi människor har för mobiltelefoner och surfplattor. Alla mönster av hur den ena appen leder in oss i den andra appen, och det okoncentrerade barnets beteende när man ska läsa läxor får sig sin förklaring.

Är det då bra att ge sitt barn en mobiltelefon så tidigt som när de är 7-8 år? (Eller, ännu yngre…) Ska vi föräldrar så lättvindigt ge dem något som bevisligen inte är nyttigt för dem? Nej, det borde vi inte göra!

Vi föräldrar är påhittiga och kan gömma våra beslut bakom smarta undanflykter. Jag hör ofta “det är så bra med mobil för då vet barnet vad klockan är”. Men, om ursäkten till varför man ger sitt barn en mobiltelefon är “för att de ska veta vad klockan är”, då har jag ett annat förslag:

-Köp en riktig analog klocka till ditt barn! Här har du en länk till Torekovs barnklockor som skapat armbandsur för barn av yttersta kvalitet!

Länk: www.torekovs.se

Fall inte för frestelsen att tidigt ge ditt barn en mobiltelefon. “Alla andra har en mobil” håller inte som argument. Ta och läs Anders Hansens böcker och ta ansvar. Barnen har ingen chans att stå emot. Vi vuxna har ansvaret.

Related Posts