Drönarnas framfart, är det något för mig?

Vad är drönare, vad används den till och är det överhuvudtaget något att bry sig om?
Kort och gott är det ett samlingsnamn för obemannade flygande farkoster av olika storlekar och former. Användningsområdena är många och drönare har använts flitigt inom bland annat militär verksamhet en längre tid, men det är också ett område som utvecklats snabbt för den kommersiella marknaden de senaste åren. Vanligtvis rör det sig om drönare av mindre format försedda med extern eller inbyggd kamera, något som används flitigt av t.ex. lantmäteriet, skogsstyrelsen, inom turistnäring, vid större byggnadsprojekt och generellt av profesionella såväl som amatör fotografer. Att dokumentera större landytor ovanifrån eller besiktiga höga konstruktioner har tidigare krävt helikopter eller mindre flygplan, en kostsam och ibland lite bökig process som är långt från optimal i många sammanhang.

I denna artikel är det däremot konsumentmarknaden jag vill berätta lite kort om.

Antingen tillhör man den grupp som är bekant med utbudet av drönare och äger man inte redan en själv så har man åtminstone funderat på att skaffa en, eller så tillhör man gruppen som känner till att drönare finns men inte riktigt har någon koll på produkterna eller varför de överhuvudtaget skulle vara av intresse. Om du är intresserad av fotografering eller bara tycker om att dokumentera dina äventyr när du är ute och åker båt, campar, cyklar, kör motocross eller under en semester där du utforskar världen så kommer en drönare hjälpa dig att föreviga dina upplevelser med oförglömliga foto och videoklipp att dela med sig av till familj och vänner. Drönarna som säljs idag är utrustade med riktigt bra kameror och supersmidiga funktioner. Det finns inställningar som gör att drönaren automatiskt följer efter och filmar dig, dina vänner eller ditt fordon vare sig det är en segelbåt, cykel eller bil.

Det finns en drönare för alla, utom kanske de minsta barnen som ännu inte bör ge sig på att försöka flyga runt med en drönare. Däremot är det något även de minsta barnen kan uppskatta som åskådare. Även liggandes från sin trygga barnvagn där blicken redan är riktad uppåt mot en värld som vanligtvis bara består av moln och en och annan fågel. Har du rätt typ av barnvagn finns inga hinder från att göra dina äventyr till era äventyr, där drönaren tar bilderna och du kan fokusera helhjärtat på ditt barn och er omgivning. Det är sant att världen upplevs bäst genom egna ögon och inte genom en skärm, ofta upplevelser som är värda att dokumentera eller dela med sig av. Med hjälp av en drönare kan du göra bägge delar med kvalitet som tagen ur en holywoodfilm!

 

Related Posts